top of page

Arvonlisäverokanta nousee 1.9.2024 alkaen


Yleinen alv-kanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Myös alennettujen verokantojen soveltamisaloihin on ehdotettu muutoksia, mutta ne tulisivat voimaan aikaisintaan vuonna 2025. Miten tämä näkyy logistiikkapalvelujen kohdalla? Laadimme lyhyen muistion tärkeimmistä seikoista.



Tavaran toimitushetki ratkaisee, mitä verokantaa käytetään

Tavaran myynnin alv määräytyy sen toimituksen mukaan. Jos tavara luovutetaan ostajalle viimeistään 31.8.2024, sovellettava verokanta on 24 %, vaikka ostaja maksaisi tavaran myöhemmin syyskuun aikana.


Ennakkomaksu

Ennakkomaksuihin sovelletaan maksuajankohdan arvonlisäveroa. Jos ennakko maksetaan 31.8.2024 mennessä, on alv 24 %. Jos ennakkomaksu maksetaan 1.9. alkaen, on verokanta 25,5 %. Verkkokauppatilauksissa arvonlisäveron määrittää siis joko ennakkomaksu tai toimitusajankohta. Jos tilaus maksetaan ennakkoon, määräytyy arvonlisävero maksuhetken mukaan. Jos tilausta ei makseta ennakkoon, määräytyy arvonlisävero toimitusajankohdan mukaan. Huomioithan, että verkkokauppajärjestelmään tulee päivittää uusi verokanta sunnuntaina 1.9.2024.


Osamaksukauppa

Jos tavara maksetaan useassa osassa, määrittyy arvonlisävero tavaran toimitushetken mukaan. Jos tavara on toimitettu 31.8. mennessä, mutta maksuerät on sovittu 31.12.2024 asti, on kaikissa maksuerissä alv 24 %.


Verokanta määräytyy palvelun suorittamisen ajankohdan mukaan

Palvelun myynnin arvonlisäveron määrittää se kuukausi, jonka aikana palvelu on suoritettu. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä. Jos jatkuvan palvelun laskutusjakso päättyy 31.8.2024 mennessä, voidaan soveltaa 24 % verokantaa. Mikäli jatkuvan palvelun laskutusjakso päättyy syyskuun puolella, sovelletaan koko jaksoon 25,5 % verokantaa.


Alennukset, palautukset, luottotappiot

Alennuksiin, palautuksiin, luottotappioihin ja muihin oikaisueriin sovelletaan alkuperäistä verokantaa. Jos tuote on myyty alv 24 % verokannalla, sovelletaan palautukseen samaa verokantaa, vaikka palautus tehtäisiin 1.9. jälkeen.


Mitä tämä tarkoittaa 3PL:n palveluiden kohdalla?

3PL:n laskuihin uusi alv tullaan lisäämään automaattisesti. Sopimuksemme laaditaan alv 0 prosentilla, joten verokannan muutos ei tule vaikuttamaan sopimuksiin.



Lisätietoja

Hanna Kontu

Talouspäällikkö

3PLogistiikka Group Oy

+358 50 525 6847

hanna.kontu(@)3pl.fi



Comentarios


bottom of page